Skip to content

Wij, 12Build: (Zelf)leiderschap



Leestijd: 4 min

Bij voetbal is een elftal zo goed als de slechtste speler. De rest kan nog zo raak trappen, maar als de spits niet meekomt met de rest, is het lastig om te scoren. Zo zien wij leiderschap. Wat je met 5 goede leiders kunt opbouwen, kan één beginnende leider een stap terug duwen. Des te meer redenen om te zorgen voor een sterk leiderschapsteam! Dit is onze succesformule.

Hoe gaat het écht met je? 

Onze succesformule begint bij het aanvoelen hoe de muziek in het team is. Niet alleen betrokken zijn bij het werk, maar vooral betrokken zijn bij de mensen in het team en diepgang zoeken. Dat gaat verder dan op maandagochtend vragen hoe het weekend was. Nee: ‘Hoe gaat het nu écht met je?’.

Je ziet nog wel eens dat een medewerker manager wordt omdat degene zo goed is in zijn/haar vak, terwijl die manager achteraf helemaal geen leider blijkt te zijn. Het ontbreekt regelmatig aan deze (ge)voelsprieten. De vraag is dan of je die voelsprieten kunt laten groeien door coaching of training. Wij denken dat je met goede coaching de voelsprieten wat kunt oppoetsen, maar nooit helemaal vanuit niets laat groeien. Het zaadje moet er al wel zitten. Des te belangrijker om goede leiders te kiezen.

Kunnen aansluiten en meenemen, zonder dat je Ronaldo hoeft te zijn

Wat bedoelen we hiermee? Ten eerste willen leiders aansluiting zoeken bij het team. Weten wat er speelt in het werk en wat de collega’s bezighoudt. Ben je als manager niet betrokken bij je team? Verwacht dan ook niet dat je het team meekrijgt met de plannen en doelen die je hebt. Betrokken zijn betekent niet dat alle input vanuit het team komt.

De managers leveren waardevolle input. Input die teamleden verder helpen. Dat wil zeggen dat je als management dus niet waardevolle informatie achterhoudt om je eigen positie te versterken. Deel zoveel mogelijk en wees zelf een actief lid van het team. Zo neem je mensen mee. Met minimale dominantie en overtuigingskracht. Vanuit betrokkenheid en inhoud. En daar hoef je géén Ronaldo voor te zijn. 

Tropische eilanden? Niet doen!

Managers die zich alleen richten op hun eigen team creëren prachtige tropische eilanden, maar kunnen ook de tropische stormen verwachten. Achterklap, slechte processen, weinig samenwerking en veel fouten. En dat wil niemand!

Managers verbinden zichzelf en het team met andere teams om twee redenen: Ten eerste om de menselijke connectie die zij binnen het team hebben ook buiten het team te vinden. Dat zorgt voor wederzijds begrip, behulpzaamheid en positieve energie. Niet over elkaar praten, maar met elkaar. 

Ten tweede zijn de resultaten in de meeste gevallen beter. Processen zijn op elkaar afgestemd, collega’s zijn gemotiveerd elkaar te versterken en de communicatie gaat een stuk soepeler. 

Hoe doen wij dit? Bij ons praten managers niet slecht over andere teams. Is er een probleem? Dan praten we daarover met elkaar en zorgen we samen dat het de volgende keer beter gaat. Managers stimuleren collega’s om verder te kijken dan hun eigen team. Zo starten we regelmatig multidisciplinaire projectgroepen of krijgen we advies van andere teams. Als je als collega hierin het goede voorbeeld neemt en goed gedrag beloont, volgt het team vanzelf en wordt het onderdeel van je bedrijfscultuur. 

Iedereen is leider 

Leiderschap begint met leidinggeven aan jezelf, dus iedere 12Builder is leider. Het positieve effect van verbindend leiderschap is eindeloos. Leiderschap bepaalt voor een heel groot deel wat de bedrijfscultuur is en of collega’s het naar hun zin hebben. Sterke leiders maken niet alleen zichzelf sterk, maar vooral het team. Het voorbeeldgedrag in combinatie met een open cultuur waar alles bespreekbaar is maakt collega’s ook een beetje leider. Zelfleiderschap noemen we dat. De manager hoeft niet zelf meer degene te zijn die de samenwerking binnen en buiten het team opzoekt, echt verbinding maakt op persoonlijk niveau en teamleden inspireert. Dat doen we allemaal.

GESCHREVEN DOOR

Kelsey Schippers