Overslaan naar content

Wij, 12Build: The flatter the betterLeestijd: 5 min

Als je onze collega’s vraagt waarom het werken bij 12Build zo leuk is, dan hoor je vrijwel altijd dat het fijn is om te werken in een platte organisatie. Een platte organisatie klinkt heel simpel, maar dat is het niet! Benieuwd wat onze succesformule voor een platte organisatie is?

De fundering: vertrouwen

Het begint bij de basis: vertrouwen. Zonder een sterke fundering van vertrouwen is het volgens ons onmogelijk om te bouwen aan een platte structuur. Een platte organisatiestructuur betekent namelijk dat er zo min mogelijk managers zijn en collega’s onderling meer samenwerken en afstemmen. Eigenlijk is iedereen een beetje manager.

Dat vertrouwen ligt diep in onze kernwaarden: Het lef om je open te stellen, kwetsbaar te zijn en elkaar eens goed in de ogen durven te kijken. Dat betekent dat je met elkaar connect op een persoonlijk niveau en bouwt aan een sterke relatie. Dat kan alleen als collega’s zich veilig voelen en de vrijheid hebben om hun mening te delen. Wij zeggen daarom: wees jezelf en uit wat je denkt. Er zijn al zoveel anderen. 

We doen niet aan verborgen agenda’s en we hebben geen MT-overleggen. Strategische overleggen voeren we met het Scaling-Up team: een groep collega’s uit alle hoeken van 12Build die kunnen bijdragen aan de (internationale) groei. Iedere collega kan zich aanmelden om eens deel te nemen en de notulen zijn voor de hele organisatie te zien. Eigenlijk is alles voor iedereen inzichtelijk, behalve de persoonlijke dossiers. Zelfs de dagelijkse bankstand is door iedereen te bekijken!

Door je dus op alle niveau’s open te stellen, elkaar te betrekken bij belangrijke beslissingen en mensen in hun waarde te laten, creëer je een basis van vertrouwen. Maar een kernwaarde leeft niet zolang je er niet actief mee aan de slag gaat. Zo is openness onderdeel van onze 360 graden feedbacktalks, bespreken we het onderwerp tijdens teamdagen en laten we het regelmatig terugkomen in onze communicatie. Het is ook een belangrijk onderdeel in onze werving: al bij een kleine twijfel over deze kernwaarde nemen wij de kandidaat niet aan.

Ons uitgangspunt is: De beste manier om erachter te komen of je iemand kunt vertrouwen is door diegene te vertrouwen. Als er geen reden is om iemand te wantrouwen, dan doen we dat ook niet. We gaan uit van het positieve in onze collega’s!

Communiceren 

Bij 12Build zijn managers geen managers, maar inspirerende coaches. Dat wil zeggen dat de kracht bij het team ligt en de manager ze helpt om hun doelen te behalen. We werken het liefst met zelfsturende teams. Dat doen we al binnen de teams Sales en Development en we hopen dit in de toekomst verder door te zetten binnen andere teams. Klinkt allemaal heel leuk, maar dat gaat niet zonder een goede samenwerking!

Dat begint bij 12Build al bij goede vergaderritmes. Nu hoor ik je denken: Vergaderen? Saaaai! Nee hoor, niet als je vergadert met een duidelijk doel. De teams starten de dag samen met een Daily Huddle. Hierin spreken ze samen de dag door en stellen ze elkaar hulpvragen. Daarnaast heeft ieder team een Weekly waarbij ze dieper ingaan op de resultaten en worden nieuwe ideeën besproken. Ook wordt er onderling goed afgestemd wie wat doet. Dit helpt om, vooral nu we voornamelijk online werken, met elkaar in verbinding te blijven en het maximale uit de samenwerking te halen. Iedereen is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weet waar de ander mee bezig is. 

Iedereen krijgt bij 12Build een persoonlijke DISC-scan die vervolgens weer binnen het team besproken wordt. Een DISC-scan evalueert je persoonlijkheid en laat jouw sterke en zwakke kanten zien. Zo weten we precies van elkaar waar we goed in zijn en hoe we de samenwerking en communicatie het beste op elkaar afstemmen. 

Als we gaan, gaan we met z’n allen!

De laatste belangrijkste bouwsteen van onze platte structuur is een gezamenlijk doel. Je werkt met elkaar aan hetzelfde doel en dat zorgt voor richting en verbinding. Wij splitsen langetermijndoelen op in kortetermijndoelen en uiteindelijk dagelijkse KPI’s. Op die manier draagt iedereen bij aan ons Big Hairy Audacious Goal en merken de collega’s dat ze écht verschil kunnen maken en precies weten waar ze aan toe zijn. Die doelen en de voortgang zijn natuurlijk voor iedereen inzichtelijk en worden regelmatig gepresenteerd tijdens gezellige teamdagen. 

Kortom, wat maakt onze platte structuur nu zo succesvol? Wij werken op basis van vertrouwen, we zoeken verbinding met elkaar en zijn open en eerlijk. We leggen verantwoordelijkheid bij de collega’s en gaan uit van het positieve in de mens. Daarnaast hebben we duidelijke vergaderritmes, weten we precies waar elkaars krachten liggen en zijn onze managers inspirerende coaches. Tel daar duidelijke doelen bij op en onze succesformule is compleet!

GESCHREVEN DOOR

Kelsey Schippers